Nezařazené

Publikováno 7. listopadu, 2020

Jakým omylům podléhá naše nevědomá mysl

Vzhledem k evoluci podléhá mysl každého z nás nejrůznějším svodům a zkratkám. V tomto článku vám prozradíme hned několik omylů, kterým naše nevědomá mysl podléhá.

Co je kognitivní zkreslení

Jako kognitivní zkreslení se označují předvídatelná schémata jednání a myšlení, která vedou k chybným úsudkům. Jedná se vlastně o duševní mechanismus, který hájí mimo jiné náš vnitřní pozitivní obraz o sobě samých. Kognitivní zkreslení nás obvykle vedou ke špatným úsudkům a názorům a nesprávným volbám. 

TIP: Osvojte si NLP techniky a získejte vše potřebné pro úspěšnou praxi NLP kouče. 

Co jsou heuristiky

Pod pojmem heuristiky se skrývají mentální zkratky, které urychlují rozhodovací proces v mozku každého z nás. V praxi ovšem někdy dochází k tomu, že se celý rozhodovací proces natolik zrychlí, že zapomeneme, co je opravdu důležité. Místo nejlepšího možného řešení tak naše mysl zvolí to nejrychlejší řešení ze všech. 

Co je priming

Mysl každého z nás neustále redukuje příval podnětů na zkrácenou verzi představy reality. Pod vlivem primingu jsme v případě, že nějaký podnět z dřívějška ovlivňuje naše chování a to, jak později podobný podnět vnímáme.

Některé symboly nebo konkrétní věci tak například mohou cíleně ovlivňovat naše chování a míru stresu (například červené svetry či ústenky).

Co je konfabulace 

Naše mysl byla vytvořena k neustálému fabulování sebe sama. Neustále proto sami sobě vysvětlujeme motivy našeho chování. A pokud odpovědi neznáme, vymyslíme si je. Aniž bychom přitom tušili, že jde o pouhou fantazii. 

Jak se těmto zkratkám bránit?

Zkratkám naší mysli budeme v určité míře podléhat vždy. Jedná se totiž o jistý evoluční dar, který nám v minulosti zajistil přežití. Stále však můžeme přemýšlet, zkoumat a ověřovat jednotlivé informace i jejich zdroje. 

 

Více článků z oblasti osobního rozvoje najdete na www.marketahamrlova.cz.

 




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top ↑