Peníze

Publikováno 23. prosince, 2018

Konsolidace půjček: komu se může vyplatit?

Přibyla k vašim závazkům další nebankovní půjčka a zdá se vám, že jsou na vás všechny ty splátky až příliš? Tak to by vám s největší pravděpodobností mohla pomoci konsolidace půjček. Podstata této služby spočívá v tom, že sloučíte všechny úvěrové produkty do jednoho a splácíte je v rámci jedné měsíční splátky. Obvykle tímto způsobem získáte výhodnější podmínky, neplatí to však pro každý případ.

Ideální řešení pro problémové klienty

Výhody konsolidace půjček se týkají zejména dlužníků, kteří si nabrali tolik úvěrů, že o nich ztrácejí přehled. Obvykle se do této situace dostanou tak, že jim scházejí peníze na placení svých stávajících pohledávek, což se rozhodnou řešit další okamžitou půjčkou na účet. S dalším úvěrem však rostou i poplatky a úroky, které musí každý měsíc uhradit, a tak se do svých dluhů stále více zamotávají.

Každá jejich půjčka má totiž vlastní splátkový kalendář, takže i zvláštní měsíční splátku, a když se jich nahromadí víc, začne to být neúnosné. V takové situaci je konsolidace půjček skutečně výhodným řešením. Nejenže se sníží poplatky tím, že se vše platí jako jedna půjčka, ale také se prodlouží celkové časové období jejího splácení, což může lidem v takové situaci značně pomoci.

Pozor na to, koho požádáte!

Dříve byla konsolidace úvěrů záležitostí bank, avšak dnes už se tato služba zařadila do nabídky spousty nebankovních společností. Přestože se jmenuje stejně, podmínky často bývají různé. Zatímco vám banka poskytne klasickou půjčku bez zajištění, nebankovní poskytovatelé ke konsolidaci často přistupují stejně jako k takzvaným americkým hypotékám, a tím pádem požadují, abyste ručili nemovitostí.

Kromě toho se, ostatně jako většina půjček, liší také v úrokových sazbách. Banky zpravidla mívají daleko výhodnější podmínky než většina nebankovních poskytovatelů, avšak nemusí to být vždy pravda. Abyste zjistili, jestli jste našli skutečně výhodný produkt, pokuste se najít více různých nabídek a ty následně porovnejte, než se k některé z nich definitivně upíšete.

Jste spolehlivý klient? Raději nechte věci při starém

Jestliže ke svým pohledávkám přistupujete zodpovědně a každou splátku odesíláte včas, pak by pro vás konsolidace půjček nemusela být úplně vhodným produktem. Společnost, u které se rozhodnete své pohledávky sloučit, je totiž uhradí za vás, což mnohdy obnáší také poplatky za předčasné splacení. Kvůli tomu by se celková částka, kterou musíte splatit, mohla ještě navýšit, a to by vám ve výsledku spíš uškodilo, než pomohlo.

Něčemu takovému se můžete úspěšně vyhnout, pokud si předem zjistíte veškeré informace o poplatcích, úrokových sazbách a RPSN a následně si spočítáte, zda se vám sloučení úvěrů opravdu vyplatí. V situaci, kdy máte pouze jeden úvěr, který se vám zdá nevýhodný, by mohlo být alternativním řešením také refinancování. Funguje to podobně jako konsolidace jen s tím rozdílem, že k vybranému poskytovateli převedete pouze jednu půjčku.

Štítky:




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top ↑