Nezařazené

Publikováno 2. ledna, 2017

Bilingvismus jako moderní trend

Bilingvismus je pojem, který je už poměrně rozšířený. A poslední dobou se z tohoto pojmu stál téměř moderní trend, ale proč ne? Když existuje něco, co může vašim potomkům usnadnit život, tak je jedině žádoucí, aby se to něco projevilo.

Co je to bilingvismus?

Jedná se o poměrně známý pojem, který označuje stav jedince a jeho jazyka. Tento jedinec umí hovořit plynule dvěma cizími jazyky na úrovni mateřského jazyka. Jednoduše lze tento termín označit jako dvojjazyčnost, což je v dnešním světě velkou výhodou, zejména když jedním z jazyků je angličtina, což je jazyk, který je neoficiálně označený jako světový jazyk, protože se s tímto jazykem domluvíte v mnoha oblastech.

Jak dosáhnout dvojjazyčnosti?

Je prokázáno, že dítě se může jazyk v úrovni mateřského jazyka učit do pěti let, to znamená, že pokud chcete dosáhnout bilingvismu, měli byste dbát na to, aby dítě v tak útlém věku mělo kontakt s dvěma jazyky. Kdysi to bylo tak, že dvojjazyčnost se týkala pouze dětí, které měli rodiče odlišné národnosti.  Například maminka Češka si našla Angličana a každý na své dítě mluví svou řečí. To se později prokázalo jako velice přínosné, a proto se spoustu rodičů snaží, aby i jejich dítě umělo dva jazyky tak jednoduše a od malička.

Pomoct do budoucna

Pravdou je, že když se budete snažit, abyste dosáhli bilingvismu u svého dítěte, tak to pro něj bude velice prospěšné, zejména ve škole to bude mít mnohem lehčí, neboť už bude mít jisté znalosti. Kromě toho, když má dítě k jazyku nějaký vztah, jako například když tímto jazykem mluví tatínek, tak se učí mnohem rychleji a snadněji, protože má jednak nějakou motivaci, ale také předpoklad, protože tento jazyk slyší od malička.

Bilingvismus uměle

Samozřejmě, že když je bilingvismus moderním trendem neznamená to, že si musí matka či otec hned hledat cizince, aby byli moderní.  K tomu, aby dítě mluvilo dvěma jazyky, můžete využít i různé kurzy v jejich útlém věku. Pravdou je, že to nebude mít úplně stejný efekt, jako kdyby jeden z rodičů daný jazyk používal doma, ovšem je to způsob, jak dítěti můžete učení se cizích jazyků usnadnit. V případě, že vy sami umíte nějaký cizí jazyk na poměrně vysoké úrovni, můžete dítěti doma vytvořit dvojjazyčné prostředí i když jsou Češi oba rodiče.

U všech dětí to nejde

Na vytváření umělého bilingvismu mají odborníci různé názory. Někteří se ztotožňují s tím, že to dítěti může pomoci v budoucnosti, ale jsou i názory, které tvrdí, že cizím jazykem v tak útlém věku můžete dítěti pomotat hlavu, neboť pořádně neumí ani svůj rodný jazyk a už by mělo ovládat i jiný cizí jazyk. Samozřejmě, že také záleží na tom, jak je vaše dítě šikovné a vyspělé.

Umět dva jazyky od malička je velkou výhodou, tak proč tuto výhodu nedopřát svému dítěti? Zkuste to, ale pozor, abyste svému malému miláčkovi nepopletli hlavu.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top ↑