Motivace

Publikováno 9. dubna, 2023

Proč spát 8 hodin denně?

Spánek je velmi důležitý pro celkovou pohodu a šťastný život. Každý z nás sice potřebuje jiné množství, ale obecně odborníci doporučují dospělým jedincům spát alespoň 7-9 hodin denně. Proč je právě toto množství tak důležité? Během spánku se organismus regeneruje. Spánek slouží primárně k odpočinku a také přináší sny. Při určování, kolik spánku potřebujete konkrétně vy, poslouchejte své tělo a pocity.

Co když mám nedostatek spánku?

Pokud se nevyspíte, pravděpodobně budete další den v práci podráždění, budete cítit únavu a bude se vám hůře soustředit na každodenní činnosti. V extrémních případech nevyspání dokonce člověk upadá do mikrospánku, což je častý důvod dopravních nehod. Pokud dlouhodobě spíte málo, můžete také bojovat s velkou chutí na sladké a neschopností se motivovat k pohybu.

Všeho s mírou

Nic se nemá přehánět a pro spánek to platí rovněž. Pokud budete spát déle než 10 hodin denně, potkáte se s dalšími nepříjemnými pocity, jako jsou:

  • Únava a ospalost – stav, kdy vám celý den přijde, že se „nemůžete pořádně probrat“.
  • Narušení spánkového cyklu – tedy usínání přes den a nespavost v noci.
  • Málo času – když strávíte podstatnou část dne v posteli, nezbyde vám čas na pohyb a koníčky.

Jak podpořit správný spánek?

Pro to, abychom spali dostatečně, je třeba dodržovat základní spánkovou hygienu a pravidelnost, která souvisí s cykly dne a noci. Zde je několik tipů, které mohou podpořit snadnější usínání:

  1. Udržujte pravidelný režim: Snažte se chodit spát každou noc ve stejnou dobu.
  2. Neponocujte: Rozmyslete si, zda ve společnosti, kde vaši přátelé pijí alkohol, používají PULZE a tančí celou noc, opravdu chcete pokaždé zůstávat až  do rána.
  3. Vytvořte si příjemné prostředí pro spánek: Zajistěte si ticho a tmu – před spaním vypněte televizi a zatáhněte závěsy či žaluzie. Obecně se snažte omezit používání počítače, tabletu nebo mobilního telefonu, ale i zařízení PULZE alespoň hodinu před spaním.
  4. Omezte stimulanty: Nepijte večer kávu ani energetické nápoje.
  5. Vyhněte se těžkým jídlům před spaním: Se žaludkem plným mastného jídla se spí jen těžko.
  6. Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita na čerstvém vzduchu příjemně unaví tělo a vyčistí hlavu. Nicméně není dobré cvičit těsně před usnutím, protože mozek zůstává „v pozoru“ ještě několik hodin po tréninku.
  7. Ujistěte se, že máte pohodlnou postel a polštář.

Autor: Elena Gotfried

Štítky:




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top ↑