Motivace

Publikováno 8. března, 2023

Jak úspěšně zvládnout trému

Tréma neodmyslitelně patří k našemu životu a čas od času se s ní musíme vypořádat. Pravděpodobně nebudeme daleko od pravdy, pokud zmíníme, že tento stav už každý z nás někdy zažil. Proč ale vlastně tréma vzniká a jak přesně se projevuje? 

Tréma z biologického hlediska

Zjednodušeně řečeno by se dalo říct, že tréma je různě intenzivní stresová reakce našeho organismu. Tato reakce má přitom tendenci ovlivňovat nejen naše tělo, ale i mysl a emoce. 

Trému můžeme přirovnat ke strachu. Ten z biologického hlediska naše tělo aktivuje a připraví jej na útěk. Postupně dochází k rozproudění krevního tlaku a zaznamenáváme větší prokrvení svalů. Také se přirozeně zbystřuje naše vnímání. 

Pokud je ale v našem těle stresových hormonů příliš velké množství, dochází k jejich manipulaci mozkovými buňkami. Informace tak nemohou správně proudit a propojovat se a následkem toho může docházet k paměťovému výpadku. Jakmile stresová situace poleví, zpravidla nemáme problém si na vše opět vzpomenout.

TIP: Nezapomeňte pracovat na svém osobním rozvoji. Jednotlivé metody lze používat i v situacích, kdy vás přepadne tréma. 

Projevy trémy

Tréma se u každého člověka může projevovat trochu odlišně. Mezi nejčastější příznaky však patří celková změna našeho duševního stavu. Objevit se mohou také změny týkající se našeho fyzického stavu a docházet může ke změnám duševního výkonu. Člověk může mít potíže se soustředit. 

Jak si s trémou poradit

Pokud vás tréma přepadne, pravděpodobně budete chtít její projevy co nejvíce zmírnit. Ze všeho nejdříve si proto uvědomte, že svůj život máte pevně ve svých rukách. Odpovězte si sami na otázku, proč vlastně danou událost podstupujete a zda se jedná o vaši osobní volbu. 

Vezměte si na pomoc papír a tužku. Do jednoho sloupce si napište své obavy a do druhého opatření, díky kterým těmto obavám zamezíte. Tímto způsobem se budete moct se svými strachy lépe vypořádat.

Pamatujte na to, že tréma je postupně prohlubovaná naučená reakce, jejíž zdroj můžete hledat ve svém dětství. Nezapomeňte, že pokud se v zavedeném vzorci z dětství nerozhodnete pokračovat, nemusíte. 

Pomoct vám může také to, když si představíte ten nejhorší možný scénář, který by mohl nastat. Jak byste se s ním vypořádali? Jak by vypadal váš život? Co by to pro vás znamenalo? Díky tomu budete vždy vědět, co se v krajní situaci může stát a jak se zachováte. 

Více článků z oblasti osobního rozvoje najdete na www.marketahamrlova.cz

Štítky:




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top ↑