Peníze

Publikováno 26. září, 2018

Zlato první republiky

 

V pátek oslavíme významný svátek české státnosti, se kterým je velkou měrou spjata tradice svatováclavských dukátů. Pojďme si ji proto trochu oživit.

Vraťme se do doby krátce po vzniku Československa. První ministr financí Alois Rašín, jež se velkou měrou podílel na odloučení od rakousko-uherské měny a tím stabilizoval finance českého státu, se ve stejné době zasadil i o ražbu a rozšíření zlatých mincí s národními motivy: českým lvem a sv. Václavem. Není se čemu divit, že v Čechách i na Slovensku bylo toto zlato první republiky velmi oblíbené.

Oblíbené zlaté mince s národními motivy

Cena těch nejvzácnějších prvních mincí, jež navíc byly i číslované, dnes dosahuje astronomických hodnot. Číslo 1. obdržel první československý president T. G. Masaryk, který jej na sklonku svého života odkázal národu. Tento vzácný exemplář českých dějin je dnes uchováván v pražském Národním muzeu. Jeho cena je nevyčíslitelná.

1000 číslovaných dukátů

Celkem bylo vydáno pouze 1000 v ploše číslovaných dukátů, jež mohly získat osoby s mimořádnými zásluhami o československý stát. Zřejmě není třeba upozorňovat, že se jedná o zcela výjimečné mince, a to nejenom v důsledku jejich omezené dostupnosti, ale především v jejich reliéfního číslování. Pro každý dukát bylo třeba vyrobit jedno jediné razidlo, a to pokaždé s jiným pořadovým číslem. To se použilo jen jednou, právě pro vyražení jediného dukátu.

Ojedinělý počin ve světovém měřítku

Tak unikátní emise mincí se v Československu už nikdy poté nekonala. I ve světovém měřítku se tak jedná o naprosto ojedinělý a neobvyklý počin. Není se proto čemu divit, že vlastníci těchto vzácných dukátů k nim přistupovali jako k rodinnému pokladu a hrdě si je předávali z generace na generaci.

Dukáty nabývají na ceně

Postupem času samozřejmě dukáty nabývají na ceně, což si uvědomují jak jejich majitelé, tak potenciální kupci. Nejvíce jsou samozřejmě ceněny dukáty s nízkými reliéfními čísly. Čím nižší číslo dukátu, tím vyšší je jeho cena. V průměru tak majitelé za tyto dukáty mohou získat částky pohybující se v rozmezí od 500.000 do 1.250.000 Kč.

Dukáty Pražské mincovny

Na silnou tradici v roce 2013 navázala i Pražská mincovna, když u příležitosti dvacátého výročí České republiky tímto jedinečným, ale zároveň pracným a časově náročným způsobem vydala číslované dukáty v omezeném nákladů sta kusů.

Dukáty i s razidlem

Ty jsou výjimečné nejen nízkým nákladem, ale i skutečností, že zákazník je získává v unikátní sadě spolu s razidlem, z nichž jsou vyraženy. Dodává se však pouze razidlo té strany na níž je unikátní číslo dukátu. Razidlo lícní strany nesoucí státní punc zůstává v mincovně a po vyražení posledního kusu se likviduje.

Připojte se i vy k těm, kteří si cení výjimečnosti. Jeden vzácný dukát může svým významem nahradit celou sbírku mincí.

Štítky:




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top ↑