Práce

Publikováno 23. května, 2019

Typy měřicích přístrojů


Přemýšleli jste někdy o tom, co všechno je možné kromě klasických veličin, které známe z fyziky a chemie, změřit? Představíme vám šest zajímavých měřicích přístrojů, které profesionálové běžně používají.

Termokamery, infrakamera

Termokamera je zařízení, které detekuje infračervené světlo (nebo teplo) neviditelné pro lidské oko. Tato vlastnost činí tyto kamery neuvěřitelně užitečnými pro všechny druhy aplikací, včetně zabezpečení, ostrahy a vojenského použití, dokonce i ve stavebnictví, kdy díky těmto technologiím snáze zjistíme například únik tepla, špatnou izolaci domu apod.

Osciloscop

Osciloskop je elektrický přístroj, který se využívá k elektrickému měření – na obrazovce je vykreslen průběh naměřeného napěťového signálu.

Otáčkoměr

Otáčkoměry jsou přístroje pro laserové nebo dotykové měření rychlosti otáčení – otáček a lineární rychlosti. Jsou to rychlé a přesné přístroje obsahující laserové a dotykové adaptéry, jež jsou vhodné pro široký okruh aplikací. K dispozici jsou otáčkoměry průmyslové, univerzální nebo otáčkoměry benzínových a naftových motorů.

Revizní přístroje

Revizní přístroje slouží pro revize elektrických instalací, elektrického ručního nářadí nebo i revize elektrických strojů. Můžete s nimi testovat proudové chrániče, impedance proudové vypínací smyčky nebo kontrolovat uzemnění či rezistivitu půdy. Na trhu jsou k dispozici revizní přístroje elektrických instalací, ručního nářadí a spotřebičů, pro revize elektrických částí strojních zařízení nebo pro revize lékařských přístrojů.

Teploměry

Jistě se vám při slově „teploměr“ vybaví klasický venkovní teploměr, avšak my máme na mysli teploměr digitální, který se využívá při zjišťování teploty například transformátorů, cívek apod.

Luxmetr

Potřebujete zjistit osvětlenost prostoru? Právě k tomuto úkolu slouží tzv. luxmetry, které se využívají k měření dostupného světla v daném prostoru, k jeho intenzitě. Dokáže změřit klasické denní světlo, ale i to umělé. Principem luxmetru je využití fotobuňky, která zachytí světlo, které je převedeno na proud elektrického proudu – po změření tohoto proudu umožní je vypočítána „lux hodnota“ zachyceného světla.

 

Štítky:




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top ↑