Peníze

Publikováno 22. března, 2017

Chcete si půjčit? Nenechte se nachytat

V posledních letech se objevilo tolik poskytovatelů nebankovních půjček, až se do hry musel vložit stát a trochu jejich počet omezit. V prosinci loňského roku vešel v platnost zákon, který jim ukládá docela přísné povinnosti, kromě jiného například registraci, aby byli pod dohledem. A proč to všechno? Protože lákali spotřebitele na krátkodobé rychlé půjčky a lidé si bez rozmyslu půjčovali.

Když si vás společnost neprověří, udělejte to sami

Mnozí poskytovatelé lákají na krátkodobé nebankovní půjčky bez doložení příjmu a bez prohledávaní registrů. Jedná se o lákavou nabídku zejména pro ty, kteří už mají nějaký škraloup. Nebankovní společnosti to dobře vědí a tuší, že klient nebude schopný splácet. Jim to nevadí, vždyť právě vysoké penále jim vydělají nejvíce peněz.

Z toho důvodu je potřeba se na celou záležitost podívat rozumnýma nezávislýma očima. Je to těžké, ale musíte se zamyslet, jestli půjčku opravdu budete schopní splácet. Krátkodobé půjčky jsou navíc poskytovány často třeba jen na 30 dní. Seženete za měsíc danou částku? Ano, doba splatnosti se dá určitě prodloužit, ale za poplatek. Právě na tom firmy vydělávají.

Hlídejte více než jen RPSN

Roční procentuální sazba nákladů (RPSN) vám toho prozradí docela hodně. Tohle číslo vyjádřené v procentech by mělo zahrnovat veškeré náklady, které vás půjčka bude stát. Většina poskytovatelů má tuto sazbu uvedenou někde dole malým písmem, protože obzvlášť u krátkodobých půjček nebývá zrovna nejvýhodnější. Ale tak to prostě je.

Každopádně mezi základní pravidla jak na nebankovní půjčky patří pečlivé pročtení podmínek. Mnozí poskytovatelé nabízí různé akce (odpuštění splátky apod.) či naopak chtějí další extra poplatky za nejrůznější služby. Sice by je do RPSN také měli zahrnout, jenže ne všichni to dělají. Pamatujte, že neznalost neomlouvá. Raději si pořádně přečtěte podmínky, než zažádáte o půjčku.

Zdroj: asisteam.cz

Štítky: , ,




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top ↑